Alergeny

Značení alergenů na jídením lístku

Od 13. 12. 2014 je povinností všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. nemocnic, restaurací, školních jídelen, pekáren, prodejen atd. označovat alergeny ve všech potravinových výrobcích.

 

Způsob značení alergenů v naší jídelně

Na jídelním lístku bude uvedeno číslo alergenu, který daný pokrm obsahuje. Seznam alergenů s čísly bude vyvěšen na nástěnce vedle jídelního lístku. Také bude vyvěšen na stránkách za jídelním lístkem.

 

Upozornění

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou a má pouze funkci informační jako každý výrobce potravin a pokrmů. Není možné se při výrobě jídel věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Tuto skutečnost si musí každý strávník ohlídat sám.

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb.,§ 8 odstavec 10

1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut, nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich 

2) Korýši a výrobky z nich

3) Vejce a výrobky z nich

4) Ryby a výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7) Mléko a výrobky z něj

8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9) Celer a výrobky z něj

10) Hořčice a výrobky z ní

11) Sezamová semena (sezam) a výrobky s nich

12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10mg/kg nebo 10 mg/l vyjádřeno SO2     

13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14) Měkkýši a výrobky z nich


Přidáno 19. 8. 2015, autor: J4W Admin

Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru

Kdypak nám zvoní?
1. hodina 7.40 - 8.25
2. hodina 8.40 - 9.25
3. hodina 9.35 - 10.20
4. hodina 10.30 - 11.15
Pol. přestávka 11.15 - 12.05
6. hodina 12.05 - 12.50
7. hodina 13.00 - 13.45
8. hodina 13.55 - 14.40

 


 

   

TOPlist