Alergeny
Značení alergenů na jídením lístku
Od 13. 12. 2014 je povinností všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. nemocnic, restaurací, školních jídelen, pekáren, prodejen atd. označovat alergeny ve všech potravinových výrobcích.
Způsob značení alergenů v naší jídelně
Na jídelním lístku bude uvedeno číslo alergenu, který daný pokrm obsahuje. Seznam alergenů s čísly bude vyvěšen na nástěnce vedle jídelního lístku. Také bude vyvěšen na stránkách za jídelním lístkem.
Upozornění
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou a má pouze funkci informační jako každý výrobce potravin a pokrmů. Není možné se při výrobě jídel věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Tuto skutečnost si musí každý strávník ohlídat sám.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb.,§ 8 odstavec 10
- Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut, nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
- Korýši a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky s nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10mg/kg nebo 10 mg/l vyjádřeno SO2
- Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich
Přidáno 8. 11. 2022, autor: Tadeáš Fejt